Kto je emu

rodina vtákov rádu kasovníkov. Veľké (výška 1,5 - 1,8 m, hmotnosť 45 - 54 kg) nelietavé vtáky. Kostra krídla je málo rozvinutá, neexistujú skutočné letové a chvostové perá. Nohy sú silné, trojprsté. Bežia rýchlosťou až 45 km / h a vedia plávať. Perie je hrubé, chlpaté, perie s dvojitým driekom. Muži a ženy majú podobnú farbu (čierno-hnedú hore, svetlejšiu dole), líšia sa hlasom. Jeden druh je emu (Dromiceius novaehollandiae). Distribuované v Austrálii (okrem zalesneného severovýchodu) a približne. Tasmánia. Sedaví, často spoločenskí obyvatelia suchých stepí. Plemená na jeseň. Hniezdo je diera pod kríkom. Spojka obsahuje 7-12 tmavozelených vajec. Inkubáty mužského pohlavia, 58 - 61 dní. Obaja rodičia riadia mláďatá. E. živia sa ovocím a hmyzom. Na niektorých miestach poškodzujú polia, poškodzujú živé ploty a šliapu po pšenici. V roku 1932 boli regrutovaní vojaci, aby zničili Egypt v západnej Austrálii; v rokoch 1945-60 bolo vydaných 285 000 licencií na streľbu E. ako poľných škodcov.

Emu je veľký vták, ktorý nelieta

Emu je najväčší austrálsky vták. Len pštros je väčší ako ona. Predtým bola emu klasifikovaná ako pštros, ale v roku 1980 bola klasifikácia revidovaná a tento vták bol zaradený do rádu podobných kazuárom.

Emu klasifikácia

V Austrálii sa nachádzajú 3 poddruhy emu:

  • na severe sa nachádza Dromaius novaehollandiae woodwardi, bledý a tenký;
  • Dromaius novaehollandiae novaehollandiae žije na juhovýchode;
  • juhozápad je domovom Dromaius novaehollandiae rothschildi, temného emu.

Charakteristická pre Emu

Navonok emu pripomína kasowary, ale na rozdiel od neho nemá na hlave kožovité výrastky, ktoré sa nazývajú „prilba“.

Váha dospelých sa pohybuje od 30 do 55 kg, výška je v priemere 150 cm. Emu má dlhé nohy. Keď vták začne utekať, môže urobiť takmer trojmetrové kroky. A nohy týchto veľkých vtákov sú veľmi silné. Môžu útočiacemu zvieraťu spôsobiť smrteľný úder, čo uľahčujú ostré pazúry na prstoch. Vynikajúci sluch a zrak im umožňujú včas vycítiť nebezpečenstvo a rýchlo ustúpiť alebo sa brániť.

Vo fyziológii sú emu podobné pštrosom. Napríklad ako tieto obrovské vtáky nemajú zuby. Preto, aby sa zomlelo jedlo, emu prehltne aj malé kamienky a piesok. Ale okrem toho môžu prehltnúť aj pre ne nebezpečné materiály - kovové kúsky, sklo. Preto, ak sa rozhodnete kúpiť emu na chov, venujte tomu osobitnú pozornosť..

Rovnako ako pštrosy, aj emus dokáže vydržať bez vody pomerne dlho, ale ak nájdu zdroj, pijú s potešením. Okrem toho emu dobre plávajú a radi trávia čas v rybníku. V druhom prípade sa tiež líšia od pštrosov, pretože radšej plávajú v piesku, a nie vo vode..

Mužské a ženské emu sú vizuálne podobné, takže je ťažké ich rozlíšiť. To sa dá urobiť, keď vták dá hlas, pretože zvuky jednotlivca sa líšia. Ženy sú hlasnejšie a muži plačú tichšie.

Závisí to od veľkosti miešku umiestneného na krku vtáka. Hlasitosť zvuku predstavuje veľkosť vaku a podľa toho množstvo vzduchu, ktoré ním prechádza.

Operenie

Operenie emu je veľmi zaujímavé. Je navrhnutý tak, aby sa vtáky v horúčave neprehriali, ale zároveň v chladnej veternej noci nezamrzli. Rovnako ako pštrosy, aj emus dokáže tolerovať extrémne zmeny teploty a môže sa cítiť príjemne v teple aj chlade. Pri chove týchto exotických zvierat v ruskom regióne je potrebné mať na pamäti, že dobre tolerujú mrazy až do -10 ° C. Ak teplota klesne pod, musí emu vytvoriť teplejšie podmienky.

Perie na krku vtáka absorbuje slnečné žiarenie. Samotný krk je bledomodrý a riedke perie na ňom je od šedohnedého po hnedé.

Ale na rozdiel od pštrosov má emu 3 prsty na každej nohe, zatiaľ čo tie majú 2 prsty. Štruktúra nôh v mnohých ohľadoch pomáha vyvíjať vysoké rýchlosti. Sú bez peria, majú málo kostí a dobre vyvinuté svaly..

Emu výživa

Vtáky Emu jedia rastlinnú potravu, ale tiež sa nevzdajú zvieraťa. Milujú bylinky, korene, ovocie. V zajatí sú kŕmené obilninami, trávnymi zmesami, ktoré v lete pozostávajú zo zeleného krmiva a v zime so senom. Do krmiva sa pridávajú minerálne zložky. Vo voľnej prírode niekedy emu hoduje na malých zvieratách; v zajatí sa do potravy týchto vtákov vkladá kostná múčka, kuracie vajcia, mäso a ďalšie živočíšne produkty..

Chov emu doma

Tieto veľké vtáky sú dosť nenáročné. Zvykajú si na nové podmienky držania lepšie ako iné pštrosy. V tomto prípade musí byť kuriatko pridelené najmenej 5 štvorcových M. plocha a pre dospelého vtáka 10 × 15. Pri chôdzi je na jednotlivca pridelených 20 - 30 metrov štvorcových. oblasti.

1,5 kg krmiva denne na 1 dospelého vtáka emu. Nadmerná výživa je neprijateľná, pretože nadmerná hmotnosť zvieraťa môže viesť k veľkému zvýšeniu hmotnosti, čo môže nepriaznivo ovplyvniť končatiny vtáka - sú ohnuté.

V ponuke tohto vtáka by mali byť tieto produkty: mrkva, ražný chlieb, otruby, ovos, jačmeň, koláč, mäso, hrášok, ovsené vločky, kuracie vajcia, kapusta, červená repa, cibuľa, zemiaky, droždie, senná múka, škrupiny, rybí olej, soľ, kostná múčka atď..

Chov Emu

Ďalším rozdielom medzi emu a pštrosmi je, že kladú tmavé vajcia, zatiaľ čo u pštrosov sú biele..

Murovaniu však predchádzajú hry na párenie. Sú veľmi zaujímavé. Samica so samcom stoja oproti sebe, sklopia dlhé krky a krútia hlavami pri zemi. Samec si predtým vytvoril hniezdo a po takýchto hrách s párením k nemu vedie dámu svojho srdca. Stáva sa to v máji - júni.

Spojka samice sa skladá z niekoľkých vajíčok. Každý deň alebo každé dva, tri dni nakladie vajíčko. V priemere nesie samica 11 - 20 vajec, ktorých hmotnosť je 700 - 900 g. Niekoľko samíc kladie vajíčka do jedného hniezda vyrobeného z lístia, trávy, vetvičiek, kôry.

Iba muž emu sa zaoberá inkubáciou potomstva. Zatiaľ čo tento proces trvá (asi 2 mesiace), zriedka jedáva, pije málo. Ak sú vajcia v čase znášania tmavozelené, potom sa vyliahnu kurčatá, vonkajšia škrupina sa zmení na čierno-fialovú.

Mláďatá sa liahnu po 56 dňoch a po narodení vážia 500 - 600 g. Rýchlo sa stanú aktívnymi a za pár dní môžu opustiť hniezdo a po 5 - 24 hodinách môžu nasledovať svojho otca. Mláďatá sa liahnu vidiacimi, pokryté páperím, majú výrazné krémové a hnedé maskovacie pruhy, ktoré zmiznú po 3 mesiacoch.

Samec sa stará o svoje potomstvo po dobu 7–8 mesiacov a vychováva potomstvo sám, bez samice.

Zaujímavé fakty o Emu

Nasledujúce informácie boli prevzaté z Wikipédie:

    Emu bol dôležitým zdrojom mäsa pre obyvateľov austrálskych domorodcov v oblasti, kde je endemický. Emu olej sa používal ako liek a vtieral sa do pokožky. Slúžil tiež ako cenné mazivo. Tradičné farby na slávnostné ozdoby tela boli vyrobené z tuku zmiešaného s jelšou.

Emu sa chová hlavne pre mäso, kožu a olej. Majú chudé mäso (menej ako 1,5% tuku) a hladinu cholesterolu 85 mg na 100 g, takže ich mäso možno porovnať s chudým mäsom. Tuk sa používa na výrobu kozmetiky, doplnkov výživy a liečivých látok. Olej je zložený z mastných kyselín, ako je olejová (42%), linolová a palmitová (každá po 21%).

  • Koža Emu má charakteristický vzorovaný povrch vďaka folikulom vyvýšeným v oblasti peria, preto sa používa na výrobu peňaženiek, topánok (často v kombinácii s inými kožami). Perie a vajcia sa používajú v umeleckých remeslách a remeslách.

  • Vzdelávacie video o vtákoch emu:

    Pštros Emu. Emu životný štýl a biotop

    Vlastnosti a biotop

    Pštros je jedným z najväčších vtákov na našej planéte, bez schopnosti lietať. Z vedeckého hľadiska pštros Emu a pštros Nandu nesú status tohto vtáka iba nepriamo, v skutočnosti však na Zemi existuje jeden druh pštrosov - pštros africký.

    Emu je vták z radu Casuariformes, ale navonok veľmi pripomína obyčajného pštrosa. Aby ste sa nedali úplne zmiasť druhovými a rodinnými väzbami týchto zaujímavých vtákov, budeme ďalej v článku nazývať Emu pštrosom.

    Emu obývajú austrálsky kontinent. Je pravda, že ich nájdete na ostrove Tasmánia. Austrália je však považovaná za pravú vlasť pštrosa Emu. Pštrosy žijú na tomto kontinente všade, s výnimkou oblastí, kde prevláda pretrvávajúce sucho.

    Veľkosť Emu bez preháňania možno považovať za obrieho vtáka, napriek tomu je nižšia ako africký príbuzný.

    Telesná hmotnosť dospelého Emu je od 40 do 55 kg s priemernou výškou 170 cm. Kostra Emu je nedostatočne vyvinutá, tento vták nemá perie zodpovedné za pohyby mávnutím a rolovaním..

    Emu má inherentné vonkajšie vlastnosti, ktoré zdedil po pštrose - zobák, sploštený tvar a celkom odlíšiteľné ušnice..

    Pštros Emu je vták, ktorého telo je pokryté dlhým perím. Perie na krku a hlave sa veľmi líši od tých, ktoré pokrývajú telo vtáka, a tu sú veľmi krátke a tiež kučeravé. Z diaľky vták pripomína lopatu sena, pohybuje sa na dlhých nohách.

    Na fotografii pštrosa emu môžete jasne vidieť štruktúru a operenie vtáka. Perie Emu je tmavošedé s hnedým odtieňom a krk a hlava sú tmavšie ako všetky ostatné časti. Na krku svetlejšej farby je malá „kravata“.

    Zaujímavé! Ženy a muži sa takmer nelíšia veľkosťou. Aj farmár ich spoľahlivo rozlíši iba v období párenia..

    Charakteristickým znakom Emu sú jeho silné dolné končatiny. Pokiaľ ide o silu, labky Emu sú samozrejme mierne horšie ako africké pštrosy a ich končatiny sú navyše trojprsté.

    Odborníci tvrdia, že kopnutie do pštrosej nohy môže človeku zlomiť ruku a veľký pes môže všeobecne zlomiť všetky rebrá.

    Emu sú skvelí bežci. Ich rýchlosť je porovnateľná s rýchlosťou pohybu automobilu v meste - 50-60 km / h. Vizuálna schopnosť týchto vtákov je navyše jednoducho úžasná a sú schopní vidieť všetky objekty, okolo ktorých sa pohybujú, a tie, ktoré sú v slušnej vzdialenosti od nich - niekoľko sto metrov.

    Emus beží dobre a môže dosiahnuť rýchlosť až 60 km / h

    Takéto videnie pomáha pštrosom nepribližovať sa k nebezpečným vzdialenostiam od ľudí a veľkých zvierat. Pre spravodlivosť treba poznamenať, že Emu má málo nepriateľov, takže sa pohybujú po nekonečných pláňach celkom pokojne.

    Emu nielen dobre behá, ale aj dobre pláva. Miluje vodné procedúry a v prípade potreby môže ľahko preplávať rieku, ktorá mu pri migrácii narazila na cestu. Emu je vták, ktorý takmer nevydáva krik, iba v období párenia tichý pštros trochu pískne.

    Poľnohospodári v mnohých krajinách chovajú pštrosy. Naša krajina nie je výnimkou. Je pravda, že dnes máme niekoľko takýchto fariem - 100 alebo o niečo viac.

    Pštrosa Emu si môžete kúpiť pre podnikanie okamžite ako dospelý vták alebo si vytvoriť hospodárske zvieratá z kurčiat vyliahnutých z chovu vajec. Je potrebné poznamenať, že druhá možnosť je oveľa lacnejšia ako prvá..

    Emu bola pôvodne chovaná na zvýšenie počtu chovných vtákov, ale potom sa začala Emu chovať vo výrobnom rozsahu a to všetko kvôli tomu, že hydinové mäso je chutné a tiež diétne a tuk a olej sú výživné a zdravé produkty. Tuk je bohatý na kyselinu olejovú.

    Je potrebné poznamenať, že pštrosí tuk Emu má terapeutický účinok - pri jeho použití zvyšuje permeabilitu biologicky aktívnych prvkov cez pokožku..

    Tento produkt sa používa na výrobu oleja používaného v kozmeteológii. Ženy na celom svete oceňujú kozmetický výrobok - výživnú masku na vlasy obsahujúcu pštrosí olej Emu.

    Takáto maska ​​dobre vyživuje a čistí pokožku hlavy, podporuje rýchly rast vlasov a tiež normalizuje produkciu podkožného mazu mazovými žľazami..

    Charakter a životný štýl

    Emu sú svojou povahou kočovné vtáky. Emus blúdi pri hľadaní potravy a musím povedať, že sa im to darí veľmi dobre, vďaka dlhému kroku, ktorý je takmer 3,0 metra. Prekonať vzdialenosť sto kilometrov je pre nich maličkosť.

    Pštrosy sú bdelé hlavne večer a cez deň, keď dopadá slnko, odpočívajú v tienistých húštinách. Pštros prenocuje v hlbokom spánku.

    Emu spí na zemi s vystretým krkom a radšej drieme v sede s polozavretými očami.

    Tento vták je trochu hlúpy, ale veľmi opatrný. Keď sa pštrosy kŕmia, občas hodí hlavou hore na dlhý krk a chvíľu poslúchajú, a ak zbadajú, že niečo nie je v poriadku, pokúsia sa pred nepriateľom utiecť..

    Ako už bolo spomenuté, pštros je dobrý bežec a v prípade nebezpečenstva môže vyvinúť slušnú rýchlosť porovnateľnú s rýchlosťou koňa alebo automobilu. Ale určité presvedčenie, že v prípade nebezpečenstva pštros skryje hlavu do piesku, nemá potvrdenie. Odborníci túto verziu úplne odmietajú..

    Existuje niekoľko odvážlivcov, ktorí vo voľnej prírode zaútočia na pštrosa, pretože zvieratá vedia, že vták v prípade potreby riadne pokarhá.

    Niekedy môžu skupiny hyen alebo šakalov pomocou krátkozrakosti pštrosa napadnúť vtáčie hniezdo a ukradnúť vajíčko z jeho spojky..

    Emu jedlo

    Hlavnou stravou pštrosa je zeleninová strava, ale Emu nepohrdne ani malými plazmi, napríklad jaštericami, a tiež ochutná pri raňajkách hmyz alebo vtáčika..

    Emu vyberá jedlo pod nohami, ale z nejakého dôvodu nechce vytrhávať listy a plody zo stromov. Emu prehltne jedlo vcelku a potom hádže malé kúsky do žalúdka na vrch jedla. Kamienky slúžia na mletie krmiva nahromadeného v žalúdku vtáka.

    Emu nemožno nazvať vodným nápojom, pretože sa dlho zaobíde bez vody, ale neodmieta piť sladkú vodu, ak mu padne do oka..

    Reprodukcia a dĺžka života

    Jeseň a zima v našej oblasti je obdobím párenia pre Emu. A v ich domovine sa obdobie párenia pre vtáky začína na jar, ale na južnej pologuli sa jar deje presne vtedy, keď sem príde jeseň..

    Počas párenia sa muž snaží upútať pozornosť veľkého počtu žien a potom vedie rituál párenia so všetkými v poradí podľa priority..

    Ale pštrosí harém vždy vedie jedna žena, s ktorou bude samec v budúcnosti tráviť čas až do začiatku hniezdenia..

    Na snímke hniezdo emu s vajíčkami

    Potom, čo do zeme vyhĺbi dieru na znášku, každá dáma do nej postupne položí vajíčka a potom celá ťarcha starostlivosti o potomka padne na otca.

    Zatiaľ čo samec pštrosa Emu inkubuje vajcia, ktoré sú prvé v hniezde, samičky pravidelne kladú novú časť vajec a proces liahnutia.

    „Chudák ocko“ v prvých dvoch týždňoch pred termínom a v poslednom týždni pred objavením sa potomstva si dáva len miernu pauzu - nie viac ako tri minúty a opäť si sadá na spojku.

    Na fotografii mláďatá pštrosieho emu

    Počas tejto doby samec stratí veľa kalórií a jeho váha po období pobytu v hniezde je iba 20 kilogramov, zatiaľ čo sedí na vajciach s hmotnosťou 50 - 60 kg.

    V hniezde je možné zhromaždiť až 25 vajec. Samec prirodzene nie je schopný pokryť svoje telo takýmto množstvom naraz, a preto sa mláďatá nerodia zo všetkých vajíčok..

    Keď sa narodia mláďatá, vidia iba otca rodiny, je to on, kto sa o nich stará až do okamihu začiatku samostatného života.

    Vek pštrosa Emu je krátky - v zajatí dosahuje 25 - 27 rokov a vo voľnej prírode tieto vtáky sotva dosahujú 15 - 20 rokov.

    Pštros Emu

    Austrálska emu je veľmi podobná africkému pštrosu. Je to kvôli ich nápadnej podobnosti, ktorá sa emu dlho pripisuje druhu pštros.

    Toto stanovisko je však mylné, pretože sa už preukázalo, že tento vták je bližšie ku kasowary a je jedným z druhov čeľade emu v poradí kasowary..

    Až na malú vonkajšiu podobnosť teda austrálske emu nemá nič spoločné s africkým pštrosom. Toto je úplne iný vták.

    Opis a životný štýl

    Emu nie je obyčajný vták. Aj keď je to operený z rádu kazuára, rozmnožuje sa vajíčkami, jeho životný štýl a návyky sú ako každé zviera. Emu žijú v polopúštnych a zalesnených oblastiach Austrálie, živia sa rastlinnými potravinami a nie sú schopní úplne lietať. Emu sa môže pohybovať iba pomocou chodidiel, chôdze alebo behu. V skutočnosti má krídla, ale ako mnoho nelietavých vtákov sú krídla emu nedostatočne vyvinuté. Krídla sú dlhé asi 25 centimetrov a na konci každého krídla je malý pazúr.

    Ale emu má veľmi vyvinuté nohy, ktoré nie sú operené, a na každom z nich sú tri pazúriky. Ostré pazúry mu umožňujú bojovať so súpermi počas obdobia párenia, ako aj odraziť nepriateľov. Ale keďže medzi suchozemskými zvieratami v Austrálii nie sú žiadni predátori, okrem psa Dingo, tomuto kráčajúcemu vtákovi nehrozí nič okrem ľudí. Ale je takmer nemožné, aby muž dobehol emu. Počas behu môže emu podniknúť iba obrovské kroky - viac ako 2,5 metra na dĺžku a vyvíja rýchlosť až 50 km / h. Aj keď zvyčajne Emus kráča pomaly rýchlosťou asi 5 km / h, denne prejde až 25 km

    Kočovný životný štýl emu im umožňuje prekonať za deň cestu na veľké vzdialenosti a hľadať jedlo. Spôsob kŕmenia je dosť zvedavý: na zomletie jedla, emu, podobne ako pštros africký, prehltne kamienky, sklo a dokonca aj malé kúsky kovu. Vtáky pijú pomerne zriedka, ale ak existuje príležitosť, potom si neodopierajú potešenie z opitosti a sedenia vo vode.

    Emu má vynikajúci zrak a vynikajúci sluch. Môžu si všimnúť blížiace sa nebezpečenstvo zo vzdialenosti niekoľkých stoviek metrov a zabrániť priblíženiu sa k nebezpečným predátorom, ale aj ľuďom. Ak sa zrážke nedá vyhnúť, používajú sa ako ochranné prostriedky veľmi silné labky.

    Emu vždy držte v malých skupinách, každá po 5 - 6 jednotlivcoch. Existujú však aj vtáky, ktoré uprednostňujú osamelý životný štýl. Ženy a muži nie je ľahké rozlíšiť. Majú rovnaké operenie, ktoré sa zvykne meniť v závislosti od rozsahu teplôt vzduchu. Špeciálna štruktúra peria chráni pred prehriatím, takže pštrosy emu ľahko tolerujú aj to najintenzívnejšie teplo.

    Hlavné povinnosti ženy sú iba pri kladení vajec. Potom samec nezávisle vybaví hniezdo, čím ho zútulní pre budúce mláďatá.

    Hniezda Emu sú umiestnené vo výklenku, na dobre viditeľnom mieste. Samica v rovnakom čase znáša 7-9 pomerne veľkých vajec s hmotnosťou od 800 do 1 000 gramov. Samec emu inkubuje a chráni vajcia po dobu 65 dní, bez toho, aby sa s nimi rozlúčil doslova na minútu..

    Po celú dobu inkubácie prakticky neprikrmuje a prežíva kvôli tukovej rezerve, ktorá je vopred oneskorená. Po dlho očakávanom vyliahnutí mláďat ich mužské emu opatrne vedie a všemožne ich chráni. Páperie, ktoré zakrýva kurčatá, je pruhované. Mláďatá dosahujú plný vývoj takmer o dva roky. V tejto dobe sú muži dosť agresívni a v prípade, že sa v blízkosti objaví osoba alebo zviera, môžu ľahko „zlodeja“ kopnúť silnou nohou..

    Pštrosy sú všeobecne chladné vtáky, ak ich sledujete na internetovom prúde a nežijete naživo - je to už zlý vták, môže to trochu kopnúť alebo klopať nebude sa zdať.

    áno, v dedine som jednoducho nešiel k moriakovi, no, je to ďaleko)))

    Kto sú emu

    Emu je austrálsky vták bez krídel, druhý najväčší zo všetkých žijúcich vtákov. Svojou veľkosťou a vzhľadom pripomínajú emu do istej miery pštrosy. Krídla emu sú napriek svojej veľkosti kratšie ako krídla vrán, takže ich hustá vrstva hnedastého peria úplne skrýva. Hlava a krk vtákov sú tmavosivé. Emu má dva páry očných viečok: jedno na blikanie a druhé na zabránenie vnikaniu prachu.

    Rovnako ako pštrosy, aj emu sú veľmi rýchle vtáky. Urobením takmer trojmetrových krokov prekonajú veľké vzdialenosti. Emu sú chránené veľkou labkou s tromi prstami: na každej labke je veľký pazúr, pomocou ktorého môže vták ľahko zabiť človeka.

    Samičky znášajú až dvadsať tmavozelených vajec s granulovanými škrupinami a samce vyliahnu potomkov približne dva mesiace. Mláďatá sa rodia s pozdĺžnymi pruhmi na chrbte, ktoré zmiznú, keď emu dosiahne päť mesiacov.

    Aj keď sa emu dokáže prispôsobiť rôznym podmienkam, radšej sa vyhýba drsným púšťam a hlbokým lesom. Emu nekonzumujú vodu, ale musia ju konzumovať každý deň. Vo veľmi horúcich dňoch dýchajú rýchlo a používajú svoje pľúca ako odparovacie chladiče. Ich široké nosové priechody majú zložité záhyby, ktoré sa v chladnom počasí používajú na recykláciu vzduchu a tvorbu vlhkosti na ďalšie použitie..

    Keď sa emu zhromažďovali vo veľkých stádach, často ničili úrodu a pastviny, a preto ich poľnohospodári lovili. Teraz je emu chránený zákonom.

    Kto je emu


    Latinský názov - Dromaius novaehollandidae
    Anglický názov - Emu
    Trieda - Vtáky (Aves)
    Objednávka - Cassowary (Сasuariiformes)
    Rodina - Emu (Dromaiidae)

    Stav ochrany

    Neexistuje globálna hrozba vyhynutia tohto druhu. Emu sú endemické na kontinente Austrália, ktorý sa vyskytuje iba v tejto časti sveta. V súčasnosti sú rozšírené takmer v celej Austrálii a udržujú si stabilnú populáciu, ktorá závisí od stupňa využitia poľnohospodárskej pôdy, dostupnosti vody a počtu hlavných nepriateľov - divokých psov dingo..

    Pohľad a osoba

    Na mnohých malých ostrovoch blízko Austrálie emus úplne vyhynul s príchodom prvých Európanov, ktorí používali svoje mäso a vajcia na jedlo. V kontinentálnej Austrálii začali byť vtáky vyhubené v dôsledku šírenia poľnohospodárstva, keď emu začal spôsobovať ľuďom značné ekonomické škody a ničiť úrodu. Počas obdobia sucha migrovali do poľnohospodárskych oblastí, kde našli bohaté jedlo a vodu..
    V roku 1932 sa na naliehanie poľnohospodárov začala skutočná vojna proti emu pomocou vojenského delostrelectva. Plánovalo sa zničiť asi 20 tisíc vtákov. Nešťastné vtáky prenasledovali pozdĺž plotov a plotov, kým neboli na dosah guľometov a granátov. Emu sa však ukázal ako veľmi dôstojný oponent a odborník, a to tak v oblasti maskovania, ako aj v oblasti stratégie. Rýchlo ustúpili a rozišli sa v malých manévrovateľných skupinách, takže bolo veľmi ťažké zasiahnuť ich. V dôsledku mesiaca nemilosrdného a nezmyselného prenasledovania bolo možné zničiť... 12 emu, potom bolo austrálske kráľovské delostrelectvo nútené vyhlásiť svoju porážku a vzdať sa. Farmári museli začať stavať vysoké ploty, aby chránili svoje polia pred nenásytnými vtákmi, čo sa ukázalo ako oveľa účinnejší prostriedok ako použitie delostrelectva..

    Šírenie

    Emu sa vyskytujú takmer v celej Austrálii a obývajú rôzne biotopy. Najčastejšie sa vyskytujú v suchých lesoch alebo polopúštnych oblastiach. Emu charakterizujú migrácie: v období dažďov a sucha môžu pre seba vstúpiť na také neobvyklé miesta, ako sú okraje miest alebo púšte.

    Vzhľad

    Je to jeden z mála nelietavých vtákov, druhý najväčší po pštrose africkom. Dosahuje výšku 150 - 190 cm a hmotnosť 30 - 55 kg. Farba operenia je hnedastá, temeno hlavy a krku sú čierne, na hlave sú oblasti holej farebnej kože. Samice sú zvyčajne väčšie ako muži a majú tmavšie sfarbené operenie, pokožka na ich hlave je jasnejšie sfarbená. Výkonné nohy s tromi prstami umožňujú vtákom ľahké cestovanie na dlhé vzdialenosti, niekedy dosahujú rýchlosť až 50 km / h. Emu sú tiež skvelí plavci a ak je to možné, užívajte si kúpanie v akejkoľvek vode..

    Životný štýl a sociálne správanie

    Činnosť týchto vtákov je viacfázová, ale v najtemnejšej časti dňa odpočívajú. Emu, ktorá leží na zemi, si môžete ľahko zameniť za kameň alebo veľkú kopu uschnutej trávy - splývajú teda s pozadím.
    Emu zvyčajne žijú jednotlivo alebo vo dvojiciach, ale niekedy tvoria skupiny po 4 až 9 vtákoch. Zhromažďujú sa v takýchto skupinách iba pri významných pohyboch, v oblastiach s bohatým jedlom alebo v blízkosti vodných plôch. V susednej štvrti sa môžu kŕmiť samostatné skupiny emu bez toho, aby si navzájom dávali pozor. V rámci skupiny neexistujú prakticky žiadne sociálne interakcie. Agresívne reakcie sú veľmi zriedkavé a vyskytujú sa hlavne v období rozmnožovania..

    Kŕmenie a kŕmenie

    Emu sú všežravci, ale pomer živočíšnej a rastlinnej potravy v ich strave sa môže líšiť v závislosti od ročného obdobia. Emu vždy vyberajte tie najvýživnejšie časti rastlín - semená, plody, kvety a mladé korene. V lete konzumuje emu viac hmyzu, najmä húseníc, kobyliek a chrobákov, ako aj drobných stavovcov. Aby zomreli hrubé časti potravy v žalúdku, prehltnú okruhliaky s hmotnosťou až 50 gramov.
    Vo dne, dokonca aj vo veľmi vysokých horúčavách, sa emu kŕmi na otvorených miestach, ale musí veľa piť. Je pravda, že vo výnimočných prípadoch môžu žiť niekoľko dní vôbec bez vody a živiť sa šťavnatými (obsahujúcimi veľa vody) rastlín.

    Vokalizácia

    Zvuky vydávané emu sú od vtáka celkom neočakávané. Pripomínajú hlasné dunenie, bubny a chrochtanie. Tieto zvuky je možné počuť až do vzdialenosti 2 km. Hučanie sa vytvára v nafukovacom vaku na krk. Zvuky sa medzi mužmi a ženami líšia..

    Rozmnožovanie

    Chovná stratégia emu je nasledovná: ženy sa vyznačujú dôslednou polyandriou, zatiaľ čo iba muži inkubujú znášku a starajú sa o kurčatá. Páry sa tvoria v decembri až januári a zostávajú spolu v určitej oblasti asi päť mesiacov: pred začiatkom inkubácie. Samec si stavia hniezdo, čo je priehlbina v zemi, naplnená listami, vetvičkami a trávou, a samica ho navštevuje iba príležitostne. Potom v intervale 2 až 4 dní samica znáša od 5 do 15 zelených vajec (každé vajce váži 450 - 650 g). Napriek veľkej veľkosti násadového samca je veľmi ťažké ho spozorovať kvôli jeho vynikajúcemu ochrannému sfarbeniu. Počas inkubačnej doby sa samica zvyčajne zdržuje blízko hniezda a môže prejavovať agresiu voči iným vtákom. Samec inkubuje spojku asi 8 týždňov a po celý čas neje, nepije ani sa nepohybuje! Hniezdo nikdy neopustí, niekoľkokrát denne švihne vajíčka, hniezdo vyberie, ošúpe perie a zdriemne.
    Všetky kurčatá sa liahnu takmer súčasne. Sú plodového typu a môžu chodiť po 5 - 24 hodinách. Mláďatá majú pásikavé operenie (striedavo čierne, hnedé a krémové), čo im umožňuje dobre sa skryť medzi vegetáciou. Samec vedie kurčatá až do veku (niekedy až 7 alebo dokonca až 18 mesiacov). V tejto dobe je veľmi agresívny a môže útočiť na akékoľvek živé tvory, ktoré sú v blízkosti, vrátane jeho partnerky. Samec však často umožňuje mláďatám od iných potomkov, aby sa pripojili k svojim vlastným, aj keď sa vekovo výrazne líšia..
    Mladí emu pohlavne dospievajú vo veku rokov, v zajatí dvadsať mesiacov.

    Dĺžka života

    V prírode 12-15 rokov, v zajatí až 30 rokov.

    Dejiny života v zoo

    Emu žijú v klietke pod holým nebom, ktorá sa nachádza na Starom území zoo vedľa mosta. V lete sa tu vypúšťajú čierne labute - tiež obyvatelia Austrálie, niekedy aj iné vodné vtáky. Voliéra je dostatočne priestranná a pred návštevníkmi je oplotená priekopou naplnenou vodou. Emu sa v ňom šťastne kúpa.
    Emu v zoo opakovane nakladala vajíčka, ale kurčatá sa vyliahli iba v inkubátore - pre vtáky je príliš nepokojné sedieť na vajciach v prítomnosti veľkého počtu ľudí.
    Po dlhú dobu sa emu držali so skupinou dospelých klokanov Bennetta, pričom sa dodržiaval zoogeografický princíp expozície. Nanešťastie sa vyskytli dva prípady, keď emus zabil mladé kniežatá Bennetta počas prechodu na nezávislý životný štýl. V tomto čase vo voliére neboli prístrešky pre klokany. Zimný domček so vstupom pokrytým gumovými pásikmi zvieratá nezachránil. Neskôr sa také úkryty vyrobili a umiestnili na rôzne miesta ohradených priestorov a zastavili sa prípady smrti mladých klokanov agresie emu..
    Základom stravy emu v zoo je rastlinná strava - koncentrovaná a šťavnatá. Jedná sa o ražný chlieb, miešané krmivo pre kurčatá, otruby, rôzne zrná, ovocie, bobule, zeleninu, trávu, konáre, trávnu múku. Diéta zahŕňa aj krmivo pre zvieratá - mleté ​​mäso, tvaroh, varené vajce a prísady.

    Emu vták. Opis, vlastnosti, životný štýl a lokalita emu

    Austrálsky vták emu je pôvodným obyvateľom pevniny, vizitkou fauny kontinentu. Európski cestovatelia prvýkrát videli dlhonohého tvora v 17. storočí. Vtáky ohromili svojim neobvyklým vzhľadom a zvykmi. Záujem o austrálske emu podporujú nové objavy vo výskume vtákov.

    Popis a vlastnosti

    Názov z portugalčiny, arabčiny je preložený ako „veľký vták“. Emu na fotografii vyzerá z nejakého dôvodu ako kazuár. Dlhý čas sa radil medzi obyčajné pštrosy, ale v aktualizovanej klasifikácii sa na základe najnovších výskumov minulého storočia uskutočnili úpravy - vták bol priradený k rádu kasovníkov, hoci v sociálnom a vedeckom prostredí sa tradičná kombinácia emu naďalej používa. Na rozdiel od kasowára koruna príbuzného bez výrastku na hlave.

    Vzhľad emu je zvláštny, aj keď existujú podobnosti s kazuárom, pštrosom. Rast vtákov do 2 m, hmotnosť 45-60 kg - ukazovatele druhého najväčšieho vtáka na svete. Ženy sa dajú ťažko odlíšiť od mužov, ich farba je identická - sú tu mierne rozdiely vo veľkosti, hlasových vlastnostiach. Je ťažké vizuálne určiť pohlavie vtáka.

    Emu má husté pretiahnuté telo s ovisnutým chvostom. Malá hlava na predĺženom krku je bledomodrá. Oči majú okrúhly tvar. Je zaujímavé, že ich veľkosť je rovnaká ako veľkosť mozgu vtáka. Dlhé riasy ozvláštnia vtáčika.

    Účet je ružový, mierne zakrivený. Vták nemá zuby. Farba operenia sa pohybuje od tmavošedých po šedohnedé tóny, čo umožňuje vtákovi byť napriek veľkej veľkosti nenápadný medzi vegetáciou. Sluch a zrak emu je dobre vyvinutý. Na pár sto metrov vidí predátorov, z diaľky cíti nebezpečenstvo.

    Končatiny sú veľmi silné - rýchlosť emu dosahuje 50 - 60 km / h. Zrážka s ním je nebezpečná pri ťažkých zraneniach. Jeden krok vtáka má v priemere 275 cm, ale môže sa zväčšiť až k 3 m. Pazúrske labky slúžia na ochranu emu.

    Každá noha emu má tri prsty s tromi falangami, ktoré ju odlišujú od pštrosov dvojprstých. Na mojich nohách nie je perie. Chodidlá na hrubých, mäkkých podložkách. V klietkach so silnými končatinami môžu poškodiť dokonca aj kovový plot.

    Vďaka silným nohám vtáky cestujú na veľké vzdialenosti a vedú kočovný život. Pazúry sú vážnou zbraňou vtákov, s ktorou si spôsobia vážne zranenia, dokonca zabijú svojich útočníkov. Krídla vtáka sú nedostatočne rozvinuté - emu nemôže lietať.

    Na dĺžku nie viac ako 20 cm, špičky s výrastkami pripomínajúcimi pazúry. Perie je jemné na dotyk. Štruktúra peria chráni vtáka pred prehriatím, takže emu zostáva aktívny aj v poludňajšej horúčave. Vďaka vlastnostiam peria môžu austrálski obyvatelia tolerovať široké spektrum teplôt. Vták môže počas svojej činnosti mávať krídlami.

    Úžasná vec na emu je schopnosť krásne plávať. Na rozdiel od iných vodných vtákov môže emu plávať cez prúd s miernym prúdom. Vták jednoducho miluje sedieť vo vode. Hlas pštrosa kombinuje zvuky chrochtania, bubnovania, hlasných krikov. Môžete počuť vtáky vzdialené 2 km.

    Miestne obyvateľstvo lovilo emu na zdroj mäsa, kože, peria, najmä cenného tuku, ktorý sa používal ako liečivo, slúžil ako cenné mazivo, bol súčasťou farieb na slávnostné ozdoby tela. Moderná kozmetológia zahŕňa pštrosí tuk emu na prípravu prípravkov na hojenie pokožky, jej omladenie.

    Moderná klasifikácia rozlišuje tri poddruhy austrálskych obyvateľov:

    • Woodward, žijúci na severe pevniny. Farba je bledosivá;
    • Rothschild žijúci v juhozápadnej oblasti Austrálie. Farba je tmavo hnedá;
    • nové holandské pštrosy žijúce v juhovýchodnej časti. Operenie sivočierne.

    Z dôvodu fyzickej podobnosti pretrváva pretrvávajúci zmätok medzi emu a africkými pštrosmi. Existujú medzi nimi zásadné rozdiely:

    • v dĺžke krku - u pštrosa je o pol metra dlhšia;
    • v anatomickej štruktúre labiek - emu s tromi prstami, pštrosy s dvoma;
    • vo vzhľade vajec - v emu sú menšie, tmavomodré.

    Pštros africký, emu v Austrálii - rôzne vtáky.

    Životný štýl a biotop

    Obrie vtáky sú pôvodnými obyvateľmi austrálskeho kontinentu, ostrova Tasmánia. Preferujú savany, nie príliš zarastené miesta, otvorené priestranstvá. Vtáky sa vyznačujú sedavým životom, aj keď na západe kontinentu sa v lete sťahujú do severnej časti a v zime do južných oblastí..

    Emu najčastejšie žije sám. Kombinácia emu v páre, skupine 5 - 7 jedincov, je zriedkavým javom, charakteristickým iba pre obdobia nomádstva, aktívneho hľadania potravy. Nie je pre nich typické, že neustále zablúdia do kŕdľov..

    Poľnohospodári lovia vtáky, ak sa ich zhromaždí veľké množstvo a spôsobia škody pošliapaním plodín a zničením výhonkov. Pri „plávaní“ na sypkej zemi, v piesku, vták robí pohyby krídlami, ako pri plávaní. Divé vtáky obývajú miesta, kde boli vyrúbané stromy, vyskytujú sa pri cestách.

    Dospelé vtáky nemajú takmer žiadnych nepriateľov, takže sa neskrývajú na rozľahlých poliach. Dobré videnie im umožňuje uniknúť v prípade nebezpečenstva pri rýchlosti do 65 km / h. Nepriateľmi emu sú operení dravci - orli, jastrabi. Psy dingo útočia na veľké vtáky a líšky kradnú vajíčka z hniezd.

    Emu preferujú nepreľudnené miesta, hoci sa človeka neboja, rýchlo si zvyknú. Na farmách emu nie sú žiadne ťažkosti s chovom. Emu je vták, ktorý je dobre prispôsobený rôznym teplotným podmienkam. Austrálsky gigant toleruje teploty do -20 ° С, letné horúčavy do + 40 ° С..

    Vtáky sú aktívne cez deň, zatiaľ čo emu spí v noci. Odpočinok začína pri západe slnka, pštros sa ponorí do hlbokého spánku, sedí na svojich labkách. Akýkoľvek stimul prerušuje zvyšok. Počas noci sa emu budí každých 90-100 minút. Všeobecne platí, že vtáky spia až 7 hodín denne..

    Kvôli zvýšenému záujmu o vtáky sa v Číne, Kanade, USA a Rusku objavili špeciálne farmy na priemyselný chov pernatých obrov. Dobre sa prispôsobujú v miernom a chladnom podnebí..

    Výživa

    Strava austrálskeho emu je založená na rastlinnej potrave, ako aj v príbuzných kazuároch. Živočíšna zložka je čiastočne prítomná. Vtáky sa kŕmia hlavne ráno. Ich pozornosť priťahujú mladé výhonky, korene rastlín, tráva, obilniny. Nálety vtákov na obilné plodiny spôsobujú škody farmárom, ktorí nielen zaháňajú operených lupičov, ale aj strieľajú nepozvaných hostí..

    Pri hľadaní potravy pštrosy emu cestujú na veľké vzdialenosti. Potešia sa z rastlinných pukov, semienok, plodov, majú veľmi radi šťavnaté ovocie. Vtáky potrebujú vodu, musia piť najmenej raz denne. Ak sú v blízkosti nádrže, chodia k napájadlu niekoľkokrát denne.

    Austrálsky emu nemá zuby, ako napríklad africké pštrosy, preto vtáky prehĺtajú malé kamene, piesok a dokonca aj kúsky skla, aby tak zlepšili trávenie, aby sa pomocou nich prehltnuté jedlo dalo rozdrviť. V špecializovaných škôlkach sa do potravy vtákov pridáva aj nevyhnutná zložka pre kvalitné trávenie..

    Kŕmenie v zajatí v lete pozostáva zo zmesi obilia a trávy a v zime je vyrobené zo sena s minerálnymi prísadami. Emu milujú naklíčené zrná, zelený ovos, brusnice a lucerna. Vtáky ochotne jedia obilný chlieb, mrkvu, hrášok, mušle, koláče, cviklu, zemiaky, cibuľu..

    V prírodných podmienkach austrálske pštrosy niekedy lovia malé zvieratá, v škôlkach sa miešajú s kostnou múčkou, mäsom, kuracími vajcami, aby sa kompenzoval nedostatok potravy živočíšneho pôvodu.

    Množstvo jedla za deň je približne 1,5 kg. Nemôžete preplniť operených obrov. Voda by mala byť neustále k dispozícii, hoci vtáky sa bez nej môžu dlho zaobísť. Výživa kurčiat je iná. Hmyz, rôzne hlodavce, jašterice, červy sa stávajú hlavným krmivom pre mladé zvieratá.

    Až osem mesiacov veku, vyrastanie emu, vyžaduje bielkovinové jedlo. Vynikajúca chuť do jedla vám pomôže rýchlo pribrať. Ak po narodení drobky vážia iba 500 g, potom je do prvého roku života ťažké ich odlíšiť od dospelých.

    Reprodukcia a dĺžka života

    Vtáky pohlavne dospievajú asi po 2 rokoch. Od tohto veku začínajú samičky znášať vajíčka. V prírode sa obdobie párenia začína v decembri až januári, v zajatí neskôr - uprostred jari.

    Počas dvorenia si austrálske pštrosy vyberajú partnera, rituálne tance. Ak je v obvyklom období ťažké rozlíšiť medzi mužom a ženou, potom je v období párenia ľahké podľa správania zistiť, kto je kto. Perie žien sa stáva tmavšie, oblasti holej kože v blízkosti očí a zobák sú sýto tyrkysové.

    Emu pštrosie vajce

    Samec láka samicu charakteristickými zvukmi podobnými tichému pískaniu. Vzájomný záujem je vyjadrený v párovacích hrách, keď vtáky stoja oproti sebe, sklopia hlavy dole a začnú ich hojdať nad zemou. Potom samec vezme samicu do hniezda, ktoré si sám postavil. Toto je diera, v ktorej hĺbke je dno lemované vetvičkami, kôrou, listami, trávou.

    Vrchol párenia nastáva v austrálskej zime - máj, jún. Emu sú polygamní, aj keď existujú príklady neustáleho partnerstva s jednou ženou. Je zaujímavé, že boj o partnera sa odohráva hlavne medzi ženami, ktoré sú veľmi agresívne. Boje medzi mužmi o pozornosť môžu trvať niekoľko hodín.

    Vajcia sa ukladajú v intervaloch 1-3 dni. Niekoľko žien nakladie vajíčka do jedného hniezda, každé po 7 - 8 vajciach. Celkovo je v znáške až 25 veľmi veľkých vajec tmavozelenej alebo tmavomodrej farby, na rozdiel od vajíčok bielych pštrosov. Škrupina je hustá, hustá. Každé vajce emu váži 700 - 900 g. V porovnaní s kuracími vajcami je ich objem 10-12-krát väčší.

    Po ovipózii samice opúšťajú hniezdo a samec pokračuje v inkubácii a potom k výchove potomstva. Inkubačná doba trvá asi dva mesiace. Samec v tomto období jem a pije extrémne málo. Hniezdo neopúšťa dlhšie ako 4 - 5 hodín denne. Vlastná strata hmotnosti samca dosahuje 15 kg. Vajcia postupne menia farbu, stávajú sa čierne a fialové.

    Emu mláďatá

    Vyliahnuté kurčatá do výšky 12 cm sú veľmi aktívne a rýchlo rastú. Krémové maskovacie prúžky postupne blednú až do 3 mesiacov. Samec strážiaci potomstvo je pri ochrane mláďat mimoriadne agresívny. Kopnutím môže zlomiť kosti človeka alebo šelmy. Starostlivý otec prináša kuriatkam jedlo, je tu s nimi vždy 5-7 mesiacov.

    Život austrálskych gigantov je 10 - 20 rokov. Vtáky predčasne hynú a stávajú sa obeťami predátorov alebo ľudí. Jednotlivci žijúci v zajatí sa stali šampiónmi v dlhovekosti v 28-30 rokoch. Austrálskeho vtáka môžete vidieť nielen v jeho historickej domovine. Existuje veľa škôlok, zoologických záhrad, kde je emu vítaným obyvateľom.

    Kto je emu

    Navonok emu trochu pripomína kasowary, ale na krku nemá „prilbu“ alebo kožovité výrastky. Dĺžka 150 - 190 cm, hmotnosť 30 - 55 kg [2]. Emu je schopný bežať rýchlosťou 50 km / h. Ich dlhé nohy im umožňujú kráčať až do výšky 275 cm.Emuovia sú nomádi a pri hľadaní potravy môžu cestovať na veľké vzdialenosti. Rovnako ako pštrosy, aj emu nemá zuby, takže emu prehltne kamene, sklenené črepy a kúsky kovu, aby rozdrvil jedlo v tráviacom systéme. Pijú zriedka, ale pokiaľ je to možné, nezaprú si to. Emu miluje sedieť vo vode a môže tiež plávať.

    Emu používa na ochranu pazúriky. Nohy sú jednými z najsilnejších nôh zvierat, ktoré im umožňujú pokaziť kovové ploty. Sú obdarení dobrým zrakom a sluchom, čo im umožňuje detekovať predátorov v okolí. Perie sa mení v závislosti od podmienok prostredia. Štruktúra pierok zabraňuje prehriatiu, takže emu sú aktívne počas poludňajšej horúčavy. Znášajú široké spektrum teplôt. Vizuálne je ťažké rozlíšiť medzi mužmi a ženami, dá sa to však urobiť podľa zvukov, ktoré vydávajú. Vo voľnej prírode môže emu žiť od 10 do 20 rokov..

    Emu má na každej nohe tri prsty s tromi falangami. Pštros má na každej nohe dva prsty. Majú malé zvyškové krídla, ktoré sú asi 20 cm dlhé a na konci krídla majú malý pazúr. Keď to funguje, Emu klapne krídlami. Má dlhý krk a nohy. Ich schopnosť pohybovať sa vysokou rýchlosťou je spôsobená štruktúrou dolnej končatiny: tri prsty na nohách, malý počet kostí a s nimi spojené svaly na nohách. Nohy emu sú bez peria a pod nimi sú hrubé mäkké vankúše. Emu má na prstoch ostré pazúry, ktoré jej umožňujú brániť sa pred nepriateľmi.

    Krk emu je bledomodrý a pokrytý riedkym hnedým až sivohnedým perím. Pohlcujú slnečné žiarenie.

    Hlava a horná časť krku

    Oči Emu sú chránené blikajúcou membránou. Je to zariadenie na ochranu vašich očí pred prachom, ktorý je bežný vo veterných a suchých púštiach. Na krku emu je vak, v ktorom je umiestnená priedušnica a ktorý je zreteľne viditeľný počas obdobia párenia. Taška je väčšia ako 30 cm, priestranná a s tenkými stenami. Množstvo vzduchu prechádzajúceho vakom ovplyvňuje dosah (rozstup) a hlasitosť zvuku emitovaného emu. Samice majú tendenciu kričať hlasnejšie ako muži..

    Emu má veľké nosové priechody pre normálne dýchanie v chladnom počasí. Studený vzduch sa pri prechode pľúcami zahrieva. Pri výdychu emu v studenom turbíne kondenzuje vlhkosť späť zo vzduchu a absorbuje ju na ďalšie použitie. Rovnako ako iné vtáky nadradu bežce, je tento vták odolný voči pomerne širokému rozsahu teplôt: od -5 do 45 stupňov. Tepelne neutrálna zóna pre emu: medzi 10 - 15 a 30 stupňami.
    Rovnako ako iné vtáky nadradu bežce je metabolizmus pomalý..

    Emu reč pozostáva z hlasných rachotov, bubnov a chrochtania. Tieto zvuky je možné počuť až do vzdialenosti 2 km. Hučanie sa vytvára v nafukovacom vaku na krk. Zvuky rôznych pohlaví môžu byť rôzne..

    Taxonómia

    Emu prvýkrát objavili európski prieskumníci v roku 1696, keď uskutočnili krátku návštevu západného pobrežia Austrálie. Predpokladá sa, že ich na východnom pobreží spozorovali až do roku 1788, keď sa tu vytvorili prvé európske osady. Emu prvýkrát opísali pod názvom New Holland Cassowary vo filme Cesta Arthura Philipa do zálivu Botany, ktorý vyšiel v roku 1789. Tento druh pomenoval ornitológ John Latham kvôli názvu tejto oblasti Austrálie New Holland. Spolupracoval na Filipovej knihe a dal prvé popisy a mená mnohým druhom austrálskych vtákov. Etymológia názvu „Emu“ nie je známa. Podľa jednej verzie pochádza názov z arabského jazyka, ktorý znamenal „veľký vták“. Ďalšou teóriou je, že pochádza zo slova „EMA“, ktoré sa v portugalčine používa na označenie veľkého vtáka, ktorý vyzerá ako pštros..

    Klasifikácia

    V Austrálii existujú tri poddruhy emu:

    1. Na juhovýchode Dromaius novaehollandiae novaehollandiae
    2. Na severe tenký a bledý Dromaius novaehollandiae woodwardi.
    3. Na juhozápade Dromaius novaehollandiae rothschildi, tmavá.

    Šírenie

    Životný štýl

    Emu nerada pláva v piesku, ako pštrosy, najradšej má vodu a pláva dobre aj napriek svojej mohutnej veľkosti. Zviera v noci spí a začína sa usadzovať pri západe slnka, hoci nespí nepretržite celú noc. Emu môže vstávať 8-krát za noc. Aby mohla začať fáza hlbokého spánku, emu sedí na labkách a začína prechádzať do ospalého stavu. V tomto stave však môže reagovať na vizuálne a sluchové podnety a prerušovať spánok. Ak tieto podnety chýbajú, fáza hlbokého spánku začne o 20 minút. Po hlbokom spánku sa emu budí každých 90 - 120 minút. Všeobecne platí, že emu spí asi 7 hodín denne..

    Výživa

    Emu sa živia ovocím, koreňmi, trávou a inými rastlinnými potravinami. Kŕmia sa hlavne skoro ráno. Často navštevujú obilniny, ktoré poškodzujú úrodu. Živia sa aj hmyzom. Emu sa pije raz denne alebo v noci, ale ak je vody dostatok, potom to môžu urobiť aj viackrát. Pijú oddelene od ostatných zvierat..

    Rozmnožovanie

    V párovacích hrách mužský a ženský emu stoja oproti sebe, sklonia hlavu k samej zemi a hojdajú ich nad zemou. Potom samec vedie samicu do hniezda, ktoré si sám vytvoril. Pár môže zostať spolu až päť mesiacov. Párenie sa uskutočňuje počas najchladnejších mesiacov pre južnú pologuľu - mája a júna. Počas sezónneho chovu sa u mužov vyskytujú hormonálne zmeny - zvýšenie luteinizačného hormónu, hladiny testosterónu a veľkosť semenníkov.

    Ženy sa fyzicky stávajú atraktívnejšie počas obdobia párenia. Operenie samice mierne stmavne a malé oblasti holej kože pod očami a vedľa zobáka sa stávajú tyrkysovo modrými..

    Ženy sú počas dvorenia agresívnejšie ako muži a často medzi sebou bojujú o prístup k priateľom. Takéto boje môžu trvať až 5 hodín, najmä ak je muž slobodný.

    Samica znáša jeden deň alebo najviac po troch dňoch jedno z priemerne 11–20 veľmi veľkých, tmavo zelených vajec s hrubými šupkami. Škrupina má asi 1 mm, hoci pôvodní Austrálčania tvrdia, že severné vajcia sú tenšie. Ich hmotnosť sa pohybuje od 700 do 900 gramov, čo je objemom a hmotnosťou približne 10 - 12 kuracích vajec.

    Emu hniezdo je diera lemovaná trávou, lístím, kôrou, konármi. Emu je polygamná, niekoľko samičiek nakladie vajíčka do jedného hniezda, potom spojka obsahuje celkovo 15 - 25 vajec. Samec má niekedy iba jednu samicu, ktorá znáša 7-8 vajec. Iba muž je zapojený do inkubácie. Inkubácia trvá asi dva mesiace, počas ktorých samec jedáva veľmi málo a zriedka. V procese inkubácie sa vajcia z tmavozelenej farby stávajú čierno-fialovými.

    Mláďatá sa liahnu s hmotnosťou 0,5 kg. Počas tohto obdobia je muž chrániaci svoje potomstvo veľmi agresívny a ak je vyrušený, kopnutím nohou môže človeku zlomiť kosti..

    Inkubačná doba je 56 dní a samec prestane inkubovať vajíčka krátko pred ich vyliahnutím a zvýši teplotu v hniezde na osem týždňov..

    Novo vyliahnuté kurčatá sú aktívne a môžu hniezdo opustiť do niekoľkých dní. Sú vysoké asi 12 cm, vážia 0,5 kg a majú výrazné hnedé a krémové maskovacie pruhy, ktoré zmiznú po troch mesiacoch. Mláďatá rastú veľmi rýchlo. 5-6 mesačné kurčatá môžu zostať so svojou rodinou ďalších 5-6 mesiacov.

    Zvierací nepriatelia

    Emusa loví niekoľko zvierat, vrátane dingov, orlov a jastrabov. Líšky sa snažia ukradnúť vajíčka. Dravé vtáky a dingoes sa snažia zabiť emu útokom na hlavu, ktorá následne skočí do vzduchu a klapne krídlami a nohami.

    Človek a emu

    Emu používali ako jedlo domorodí Austrálčania a ranoeurópski osadníci. Austrálski domorodci používali rôzne metódy na chytanie vtákov: hodili po nich oštep, otrávili vodné plochy, chytili vtáky do sietí a lákali ich aj napodobňovaním ich hlasov.

    Prví európski osadníci, ako aj pôvodní obyvatelia, používali olej z emu na palivo pre lampy. V 30. rokoch 20. storočia dosiahol počet zabitých emu v Západnej Austrálii 57 000 ročne. V Sprievodcovi vtákmi z Austrálie Johna Goulda, ktorý bol prvýkrát publikovaný v roku 1865, smúti za stratou emu z Tasmánie, kde sa stala vzácnou a odvtedy vyhynula. Autor poznamenáva, že emu v okolí Sydney už nie sú bežné, a navrhuje uviesť vtáky do stavu ochrany. Divoké emuzy sú v Austrálii formálne chránené podľa zákona o ochrane životného prostredia a biodiverzity z roku 1999. Aj keď sa populácia emu v kontinentálnej Austrálii považuje za vyššiu ako počas európskeho osídlenia, niektorým divokým populáciám hrozí vyhynutie kvôli ich nízkej populácii. Hrozby pre malú populáciu pochádzajú z čistenia a fragmentácie biotopov, úmyselného zabíjania, kolízií s vozidlami a predátormi.

    Austrálski poľnohospodári sa domnievajú, že emu kazí úrodu, šliape pastviny pre ovce, pretože tieto vtáky sú vyhubené v tisícoch. Navyše sa ukázalo, že mäso emu je jedlé a jedlý olej sa taví z vajec..

    Ekonomický význam

    Emu bol dôležitým zdrojom mäsa pre obyvateľov austrálskych domorodcov v oblasti, kde je endemický. Emu olej sa používal ako liek a vtieral sa do pokožky. Slúžil tiež ako cenné mazivo. Tradičné farby na slávnostné ozdoby tela boli vyrobené z tuku zmiešaného s jelšou.

    Obchodné hospodárstvo Emu sa začalo v západnej Austrálii v roku 1987 a prvá porážka sa uskutočnila v roku 1990. V Austrálii je komerčný priemysel založený v sklade chovanom v zajatí a všetky štáty okrem Tasmánie musia mať licenčné požiadavky na ochranu divokých emu. Mimo Austrálie sa emu vo veľkom pestuje v Severnej Amerike, Peru a Číne a v menšej miere aj inde..

    Emu sa chová hlavne pre mäso, kožu a olej. Emu má chudé mäso (menej ako 1,5% tuku) a má hladinu cholesterolu 85 mg na 100 g, takže jeho mäso možno prirovnať k chudému mäsu. Tuk sa používa na výrobu kozmetiky, doplnkov výživy a liečivých látok. Olej je zložený z mastných kyselín, ako je olejová (42%), linolová a palmitová (každá po 21%).

    Koža Emu má charakteristický vzorovaný povrch vďaka folikulom vyvýšeným v oblasti peria, preto sa používa na výrobu peňaženiek, topánok (často v kombinácii s inými kožami). Perie a vajcia sa používajú v umeleckých remeslách a remeslách.

    Zaujímavosti

    Emu figuruje prominentne v austrálskej domorodej mytológii. Napríklad sa verí, že slnko bolo vytvorené z vajec emu vyhodených na oblohu. Jedna legenda zo západnej Austrálie hovorí, že muža kedysi otravoval malý vták, ktorý na to reagoval vhodením bumerangu a vytrhnutím muža z náručia, čím sa z neho stal nelietavý emu. V strednej Austrálii sa obúvajú sandále emu. Mnoho domorodých jazykových skupín v Austrálii má tradíciu, že tmavé pruhy prachu v Mliečnej ceste predstavujú obrovský emus na oblohe. Niektoré jaskynné maľby zo Sydney obsahujú obrázky emu.

    Emu je populárne, ale neoficiálne považovaná za národného vtáka fauny a znak Austrálie.

    Existuje asi 600 oficiálne schválených miestnych názvov pomenovaných podľa emu: hory, jazerá, potoky, mestá. v 19. a 20. storočí. veľa austrálskych spoločností je pomenovaných po tomto vtákovi, napríklad značka piva Emu sa vyrábala v západnej Austrálii v 20. storočí. Pivovar „Lebed“ pokračuje vo výrobe piva tejto značky.

    Zosnulý komik Rod Hull predstavoval bábkové emu v čine.